(0) نفر 0
انگشتی موتور خودرو چیست؟

انگشتی موتور خودرو چیست؟

قطعه ای که نیروی وارده به بادامک میل سوپاپ را به سر سوپاپ منتقل می کند، انگشتی نام دارد. انگشتی مانند اهرمی میان بادامک‌ ها و ساق سوپاپ عمل می ‌کند و حرکت چرخشی میل بادامک را به حالت ضربه چکشی بر سوپاپ‌ ها اعمال می ‌نماید.

 خانم مهندس اصلانی  ۱۴۰۰ دوشنبه ۳۱ خرداد

انگشتی موتور خودرو چیست؟


اهمیت زیاد خودرو در جامعه، سبب تنوع زیاد قطعات آن در بازار شده است. قطعه ای که نیروی وارده به بادامک میل سوپاپ را به سر سوپاپ منتقل می کند، انگشتی نام دارد. انگشتی مانند اهرمی میان بادامک‌ ها و ساق سوپاپ عمل می ‌کند و حرکت چرخشی میل بادامک را به حالت ضربه چکشی بر سوپاپ‌ ها اعمال می ‌نماید. به این ترتیب که با چرخش میل بادامک بادامک به یک سمت چکشی برخورد می‌کند و این سمت بالا می‌رود. سمت دیگر چکشی نیز به واسطه بالا رفت سمت دیگر پایین آمده و به انتهای ساق سوپاپ نیرو وارد می‌کند و آن را به سمت پایین هدایت می‌نماید. با چرخش بادامک، سمت بالا رفته پایین می‌آید و سمت دیگر بالا می‌رود. ساق سوپاپ آزاد شده و سوپاپ توسط فنر خود به بالا برمی ‌گردد. نوع نصب انگشتی به شیوه ای است که یک سر اسبک روی ساق سوپاپ نشسته و سر دیگر دارای پیچ و مهره تنظیم، برای میزان کردن فاصله تلرانس بین سوپاپ و اسبک می باشد. در روی  اسبک سوراخی وجود دارد تا روغنی که توسط مدار روغن به  میل اسبک و سپس به  اسبک رسیده پس  از از روغن کاری بوش داخل  اسبک  از انجا  خارج شده  و بین  اسبک و سر سوپاپ ریخته و لقی را پر می کند و سپس روی سرسیلندر می ریزد ضمنا مابین اسبکها  فنر قرار گرفته تا از  حرکت جانبی انها  جلوگیری  کند لذا حرکت اسبک  روی میل اسبک بطور اله کلنگی می باشد. میل اسبک روی سرسیلندر بوسیله تعدادی پایه مستقر می باشد. انگشتی ساختار و انواع متفاوتی دارد، این ساختار با توجه به دیگر قطعات موتور خودرو تنظیم می شود. به همین دلیل زاویه دور سر آن نسبت به بوش مرکز و طول هر سمت بسته به فاصله میل‌بادامک با سوپاپ‌ها و طول ساق سوپاپ تغییر می‌کند. عامل تعیین کننده دیگر در ساختار انگشتی هر موتور، تایمینگ سوپاپ‌های آن است. انگشتی را در انگلیسی Rocker Arm یا چکشی سوپاپ می‌گویند. اسبک را از جنس آهن، آلومینیوم و یا چدن می‌سازند. 




دلایل خراب شدن انگشتی های(اسبک) موتور خودرو


انگشتی ها یا اسبک ها قطعاتی حساسی هستند و به دلیل کارکرد موتور، انگشتی ها نیز دائما در حال فعالیت می باشند، امکان خراب شدن و یا ساییدگی آنها بسیار وجود دارد. مشکلات بسیاری ممکن است در انگشتی های موتور ایجاد گردد که به آنها می پردازیم:
• ترک خوردن اسبک یا انگشتی های موتور: این مشکل یکی از خرابی های رایج در انگشتی های موتور می باشد که در بسیاری از مواقع توصیه می شود نسبت به تعویض اسبک اقدام نمایید.
• کچل شدن سر اسبک: گاهی ممکن است سر اسبک یا انگشتی ها در اصطلاح دچار کچلی شوند که این مشکل ممکن است بسیار اندک بوده و یا مقدار آن زیاد باشد. در صورتی که کچل شدن سر اسبک به میزان اندکی باشد می توان آن را سنگ زده تا ترمیم گردد اما در صورت زیاد بودن مشکل، بهتر است نسبت به تعویض انگشتی اقدام نمود. اما دلیل کچلی سر اسبک چیست؟ دلیل این امر را می توان به لق بودن بیش از حد اسبک و سوپاپ دانست که سبب می شود روغن به اندازه کافی بین اسبک و سر سوپاپ نرسد.
• ساییدگی بوش اسبک: یکی دیگر از مشکلات رایجی که در انگشتی های موتور ممکن است به وجود آید و نیاز به تعویض اسبک داشته باشد ساییدگی بوش اسبک و یا گشاد کردن آن می باشد. این مشکل سبب می شود که روغن از پهلوی انگشتی خارج شده و فشار روغن پایین بیاید. در این هنگام باید این قطعه را به سرعت تعویض نمود که برای انجام این کار نیاز است تا بوش اسبک قدیمی را با استفاده از پیچ گوشتی خارج نموده و بوش جدید و سالم را با استفاده از مقداری روغن چرب کرده و با استفاده ز یک گیره در سر جای خود قرار دهید. برای این که این کار به راحتی صورت گیرد می توان بوش اسبک را مدت زمانی در روغن داغ قرار داده تا جای گذاری آن با سرعت بیشتری انجام گیرد.

 نکته مهم : در موقع باز کردن، اسبک ها باید علامت گذاری شوند تا در موقع سوار کردن با یکدیگر عوض نشوند بخاطر اینکه زاویه آنها بهم می خورد.