(0) نفر 0
دلایل حذف لاستیک زاپاس از خودروهای جدید

دلایل حذف لاستیک زاپاس از خودروهای جدید

حدود یک سوم از خودروهای جدید بدون لاستیک زاپاس تولید و به بازار عرضه می شوند. تا بحال خودروسازان دلایل زیادی برای توجیه حذف زاپاس از مدل‌های جدید ارائه داده‌اند، اما هیچ‌یک از از آن‌ها نتوانسته راننده ‌ی مانده در جاده را آرام کند.

 خانم مهندس اصلانی  ۱۳۹۹ سه شنبه ۹ دی

دلایل حذف لاستیک زاپاس از خودروهای جدید


حدود یک سوم از خودروهای جدید بدون لاستیک زاپاس تولید و به بازار عرضه می شوند. تا بحال خودروسازان دلایل زیادی برای توجیه حذف زاپاس از مدل‌های جدید ارائه داده‌اند، اما هیچ‌یک از از آن‌ها نتوانسته راننده ‌ی مانده در جاده را آرام کند. درادامه، دلایل احتمالی خودروسازان برای این اقدام:
1. بعضی خودروهای جدید به تایرهای ران‌فلت (Run-flat) مجهز هستند.
2. در بعضی از خودروها محدودیت‌های طراحی سبب حذف زاپاس می‌شود.
3. کاهش وزن خودرو 
4. کاهش اندکی از مصرف سوخت 
5. کاهش هزینه های تولید

تایرهای ران فلت و کاهش مصرف سوخت

بی او در سال های اخیر بیشتر محصولات خود را به همراه تایرهای ران فلت عرضه کرده است. البته تمامی  خودروسازان نیز از تایرهای ران‌فلت استقبال می‌کنند، بی‌ام‌و به‌عنوان پیشتاز خودروسازان در این عرصه عمل کرده است. تایر ران فلت دارای دیواره‌ها و فضای داخلی تقویت شده ای می باشد و در‌مقایسه‌ با تایر عادی خشک‌ تر و سفت‌ تر است. طراحی این تایرها به نوعی درصورت بروز پنچری، به خودرو اجازه می دهد تا با حداکثر سرعت ۸۰ کیلومتر بر ساعت به حرکت خود ادامه دهد و راننده بتواند به نزدیک‌ ترین تعمیرگاه مراجعه کند. تعمیر تایرهای ران‌فلت امکان‌ پذیر نیست و به‌محض بروز پنچری باید تعویض شوند. این تایرها در‌ مقایسه ‌با تایرهای عادی گران‌ ترند و دسترس‌ پذیری کمتری دارند. با توجه به قیمت بالای تایر ران فلت ادعای کاهش هزینه ی تولید با حذف تایر زاپاس دور از ذهن است. 
شرکت سازنده ی خودروی هیوندای یکی از خودرو سازانی است که تایر زاپاس را از بیشتر محصولات خود حذف کرده است و به جای کیت اضطراری پنچرگیری را ارائه می کند. شرکت سازنده ی هیوندای دلیل این اقدامش را کاهش وزن خودرو اعلام کرده است. میشل تینسون، نماینده ی شرکت در این مورد می گوید: مهم‌ترین دلیل حذف تایر زاپاس از محصولاتمان کاهش وزن تقریبی ۱۱ کیلوگرمی است و صرفه‌جویی در هزینه‌های تولید هرگز دلیل مناسبی برای این اقدام هیوندای نبوده است. مهندسان همواره در تلاش‌اند راه‌های مختلفی برای بهبود بازدهی خودروها بیابند و کاهش وزن همیشه یکی از عوامل اساسی در‌این‌زمینه بوده است. دلیل دیگر کاهش وزن خودرو این است که با این کار مصرف سوخت بهبود می یابد. خودروسازان بر اساس تحقیقات زیادی که انجام داده اند متوجه شده اند که کاهش وزن خودرو سبب کاهش 1 درصدی مصرف سوخت می شود. این اقدام در بازاریابی خودروها و بهبود رتبه ی مصرف سوخت برندها تاثیر گذار می باشد. 

محدودیت های طراحی

یکی دیگر از دلایل اصلی حذف تایر زاپاس استفاده عمومی از خودروهای الکتریکی و هیبریدی می باشد. در طراحی خودروهای مجهز به باتری، فضای تعبیه‌ ی باتری‌ها یکی از مسائل مهندسان و طراحان است. معمولا باتری‌ها در کف انتهای خودرو درست زیر صندلی‌های عقب و بخشی از فضای بار قرار می‌گیرد. این عامل سبب می‌شود مهندسان برای حفظ فضای بار مناسب، محل قرارگیری زاپاس را حذف کنند. تینسون در‌این‌باره می‌گوید: مهندسان و خودروسازان ما با اختصاص فضای زاپاس به محل قرارگیری باتری ها سعی کردند تا فضای داخلی و بار خودرو دست نخورده باقی بماند.
مشکل کمبود فضا و حذف تایر زاپاس در خودروهای بزرگ مطرح نیست، اما با‌توجه ‌به اینکه خودروهای هیبریدی سدان و کامپکت از استقبال بیشتری برخوردارند، خودروسازان به‌ اجبار حذف زاپاس از این مدل‌ها را انتخاب می‌کنند. با‌این‌حال براساس ادعای هیوندای، طبق نظرسنجی‌های این شرکت، مشتریان دلایل شرکت برای حذف زاپاس از مدل‌ های غیر هیبریدی را پذیرفتنی نمی‌دانند و این عامل باعث شده است که از شرکت در استراتژی ‌های خود تجدید نظر کند و مدل‌هایی نظیر الانترا و اکسنت را که در گذشته بدون زاپاس تحویل داده می شد، به‌همراه تایر زاپاس به مشتریان عرضه کند.